Hírek

Lakásbiztosítási körkép- Alulbiztosítottság, nagyobb a probléma, mint sokan gondolnák.
2023. március 08. 14:55
A hazai lakástulajdonosok többsége rendelkezik ingatlanbiztosítással. Sokan úgy vélik, hogy a lakásbiztosítás megkötésével már nincs további teendőjük akár éveken át nem szükséges hozzányúlni a szerződéshez.Ezzel szemben a szerződésben foglalt értékeket érdemes időről időre felülvizsgálni, elkerülve így az alulbiztosítottság állapotát.
 

Mit jelent az alulbiztosítottság?

Az alulbiztosítottság azt jelenti, hogy a vagyontárgy értéke meghaladja a biztosítási szerződésben rögzített biztosítási értéket.

Alulbiztosítottság esetén a keletkezett kárnak csak egy részét fizeti ki a biztosító, a kár helyreállításához szükséges fennmaradó összeget saját forrásaiból kell állnia a károsultnak.

A Generali 2023 januárjában készített egy felmérést alulbiztosítottság témában és a válaszok elgondolkodtatók.

Válaszadók közel ötöde (18%) nem is tudja, hogy az alapbiztosításokon kívül van-e kiegészítő biztosítás a szerződésében és az mire terjed ki. Legtöbben az üveg, víz, illetve természeti károkat emelték ki, mint kiegészítő biztosítás. Ezek azonban alapkockázatnak minősülnek.

Tényleges kiegészítő biztosítás lehet például az Okos eszközök,

Kisállatok,

Öko beruházásokhoz (például napelem) kapcsolódó biztosítás.

Hogyan lehet elkerülni az alulbiztosítottságot lakásbiztosítás esetén?

A lakásbiztosítások, megkötésük pillanatának megfelelő aktuális helyzet szerint készülnek el. Az élet változásaival, az újabb ingatlan beruházásokkal a biztosításban foglalt értékek változnak.

Egy 20 évvel ezelőtt épült ingatlan esetében teljesen más ingatlan , - és benne foglalt ingóság - értékéről beszélhetünk napjainkban. Különösen, ha az ingatlanon történt egy nagyobb beruházás, mint például tetőtér beépítés vagy napelem telepítés. Ezeket az értékváltozásokat le kell követni a biztosítási szerződésekben is.

A biztosítási szerződéseket érdemes évente egyszer átfutni, hogy a benne szereplő értékek megfelelnek-e a valóságnak. Ez megtörténhet az évforduló előtt, illetve a biztosítási éven belül bármikor.

A Magyar Rendvédelmi Kar tagozatainak munkavállalói ezt megtehetik a Rendvédelmi kar honlapján elérhető Generali kapcsolattartónál is. Ez azért is javasolt, mert így rögtön megismerhetik a lakásbiztosításukhoz kapcsolódó MRK kedvezmény nagyságát is.

Generali kedvezmény elérhető itt: https://www.generali.hu/Partnerek?PartnerId=201812143

Vissza